Obnova antifašističkog spomenika na Jevrejskom groblju u Sarajevu
Administrator   
Wednesday, 05 December 2018

Predlažem da se u budžetu općine Centar Sarajevo za 2019. godinu izdvoji novac za obnovu antifašističkog spomenika na Jevrejskom groblju.

Nedavno sam posjetio staro Jevrejsko groblje na Borku. Nažalost iako su neki objekti na njemu obnovljeni (kapela, ulazna kapija, spomenik Zeki efendiji) groblje se kao posljedica opsade grada i poslijeratnog vandalizma nalazi u veoma lošem stanju. Posebno po pitanju nadgrobnih spomenika koji su većinom porušeni. Čak je objekat kapele ponovo izložen uništavanju (razbijanje stakala). Na teritoriji naše općine se nalazi vrijedan kulturno istorijski spomenik koji je proglašen Nacionalnim spomenikom BiH. S obzirom da je to najstarije Jevrejsko groblje u Evropi poslije onog u Pragu, te kao takvo ozbiljan kandidat za stavljanje na listu spomenika UNESCO-a. Ne treba naglašavati kakvu bi korist od toga imala naša općina, grad, kanton.....Ali da bi se to ostvarilo potrebno je groblje dovesti u red. Iako se u odlukama o proglašenju Nacinalnog spomenika BiH za osiguravanje sredstava obavezuje vlada FBiH, mislim da je naša građanska dužnost da se i mi uključimo u njegovu obnovu jer se nalazi na teritoriji naše općine. (kao što općina Novo Sarajevo svake godine u budžetu osigura novac za obnovu Spomen parka Vraca).

Zadnja Promjena ( Sunday, 09 December 2018 )
Opširnije...
 
Tito će dobiti spomenik u Podgorici
Administrator   
Sunday, 30 September 2018

ImageGradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izjavio je danas da će podržati inicijativu da u glavnom gradu Crne Gore bude podignut spomenik Josipu Brozu Titu, čije je ime grad nosio 47 godina. Vuković se danas sastao sa predstavnicima Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Podgorice, kojima je iskazao zahvalnost na očuvanju i širenju ideje antifašizma, kao temeljne vrednosti crnogorskog društva.

Zadnja Promjena ( Sunday, 30 September 2018 )
Opširnije...
 
Ide Mladen, vodi partizane
Administrator   
Sunday, 01 July 2018

Ide Mladen, vodi partizane,
Razvio ih na sve četr strane.

Koliko je na Kozari grana,
Još je više mladih partizana.

Zadnja Promjena ( Sunday, 01 July 2018 )
Opširnije...
 
Valter brani Jugoslaviju
Administrator   
Saturday, 30 June 2018

ImageU aktuelnim žongliranjima Beograda između Zapada i Rusije dobar dio vladajuće političke elite Srbije neće ni primijetiti da je u kobni i slavni vidovdanski niz istorijskih događaja udjenuto i Titovo „njet“ Staljinu. Poljsko banjsko mjestašce Šklarska Poremba danas ima svega nekoliko hiljada duša. Ono je 1947. imalo zakazan sastanak sa velikom istorijom. Tamo se rodilo čudovište narodski nazvano Informbiro.

Zadnja Promjena ( Saturday, 30 June 2018 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 11 od 1300